top of page

Pembe Estetik

Pembe Estetik Nedir, Nasıl Yapılır?

Pembe estetik: gülüş tasarımında önemli bir yeri olan diş etlerinin şekil, form ve renginin yeniden kazandırılması işlemidir.

g.png

Estetik bir görünüm ve gülüşe sahip olmak için diş eti, dişler, dudaklar ve çene uyum içinde olmalıdır. Sağlıklı diş etleri pembe renkli ve hafif pütürlü bir yüzeye sahiptir.  Pembe estetik tedavisinden önce diş eti çekilmesi, diş eti şişmesi, diş eti kanaması ve kızarıklık, diş eti hassasiyeti gibi diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi gerekmektedir.  Diş eti estetiği için sorunun varlığına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle güldüğünde diş etlerinin gözükmesinden şikâyeti olan hastalarda, diş etlerinin lazerle veya cerrahi olarak kesilerek yeniden şekil ve seviye verilmesi sağlanır. Pembe estetikle yapılan küçük düzeltmelerle bile çoğu durumda büyük sonuçlar alınabilmektedir.

 

Pembe Estetik Nasıl Yapılır?

Pembe estetik uygulamalarında kullanılacak yönteme hasta muayenesi sonrasında karar verilir. Bu yöntemler; gingivektomi, gingivoplasti, kron boyu uzatma, diş eti peelingi, dudak konumlandırma, diş eti çekilmesi tedavisidir.

 

Pembe Estetik Kimlere Yapılır?

Diş etleri fazla görünen, diş etleri seviyesi simetrik olmayan, diş aralarındaki boşluk artmış, diş etleri şişen veya iltihaplanan, diş etleri doğal rengini kaybeden kişilere uygulanır.

 

Pembe Estetik Zararlı mı?

Doğru şekilde yapılması durumunda pembe estetik, dişlere ya da diş etlerine asla zarar vermez. Bu konuda herhangi bir endişe yaşamadan rahatlıkla söz konusu estetik girişimden

faydalanabilir ve mükemmel bir gülüşe sahip olabilirsiniz.    

 

Pembe Estetik Diş Eti Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Pembe Estetik diş eti tedavisinde korkulacak hiçbir şey yoktur. Lokal (bölgesel) anestezi altında yapıldığı için hasta acı ve ağrı çekmemektedir.

 

Pembe Estetik Ne Kadar Sürer?

Pembe estetik işlemi, yapılacak diş sayısına göre değişmekle birlikte 15-45 dakika arası değişir ve hemen sonuç verdiği için kişi günlük hayatına geri döner.

 

Pembe Estetik Kaç Günde İyileşir?

Pembe estetik yönteminde iyileşme süresi tedavinin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak iyileşme süresi bir ile yedi gün arasında değişmektedir.

 

Gingivektomi Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş eti büyümesinde ve derin ceplerin oluştuğu bölgelerde fazlalık olan diş etinin çıkarılması işlemidir. Fazla diş eti çıkarıldıktan sonra diş etinin form ve şekli düzenlenir. Lazer, bistüri ya da elektrocerrahi yapılabilmektedir.

 

Gingivoplasti Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş çevresindeki sağlıklı diş eti dokularının şekillendirilmesi işlemidir. Lazer ve elektrocerrahi ile yapılmaktadır.

 

Gingivektomi ve Gingivoplasti Farkı Nedir?

Çoğu zaman gingivektomi ile gingivoplasti birbirine karıştırılır. Gingivektomi, en genel şekilde cerrahi bir müdahale ile diş eti dokusunun bir bölümünün dişlerden uzaklaştırılması işlemidir. Bu yönüyle işlem, gingivoplastiden ayrılıyor. Zira gingivoplasti, diş çevresinde mevcut olan sağlıklı diş etlerinin şekillendirilmesi işlemidir. Bu iki yöntem hem uygulanma şekli hem de gerçekleştirilme nedeni açısından birbirinden farklıdır.

q.png

Kron Boyu Uzatma Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş etlerinin dişler üzerinde olmasından dolayı dişleri olduğundan küçük görünen hastalara uygulanan bu yöntemde, fazla diş etinin çıkarılması ve beraberinde kemiğin de şekillendirilmesi prosedürü uygulanır. Bu sayede dişlerde daha uzun bir görünüm elde edilebilir.

 

Diş Eti Peelingi Nedir?

İnsanların farklı cilt tonlarına sahip olması gibi diş eti tonları da farklıdır. Genellikle diş etlerinin koyulaşması tahriş edici bir madde nedeniyle oluşur ve kişinin doğal diş eti rengi değildir. Diş etlerinde koyu renkli pigmentlerin en yaygın nedeni genetiktir. Melanin cilt renginden sorumlu pigmenttir. Diş etinde bu pigmentin artması, koyu renkli diş eti görünümüne sebep olur. Sigara kullanımı bu renklenmenin artmasına neden olur. Bazı ilaçların yan etkisiyle de diş etinde siyah renklenmeler gözükür.

w.png

Diş Eti Peelingi Nasıl Yapılır?

Dental lazer airflow ya da bistüri kullanılarak diş etinde bir soyma işlemi yapılır. Bu soyma işlemi sonrasında diş etine peeling yapılarak melanin pigmentinin oradan uzaklaştırılması sağlanır.

 

Diş Eti Peelingi Tedavi Süresi Nedir?

İşlem 30 ila 45 dakika arasında yapılır. İşlemin yapılması esnasında uygulanan lokal anestezi yeterli olacaktır.

Gummy Smile (diş eti gülümsemesi) Nedir?

Gummy smile, diğer adıyla diş eti gülüşü; konuşurken ya da gülerken diş etlerinin normalden fazla görülmesi durumuna verilen isimdir.

e.tif

Gummy Smile (diş eti gülümsemesi) Nedenleri Nelerdir?

Gülüş estetiğini bozan sebeplerin başında gelen diş eti gülümsemesi sadece gülüş esnasında değil konuşma esnasında da diş etlerinin olması gereken oranın üzerinde görünmesine, kişiyi psikolojik olarak rahatsız etmesine sebep olabilmektedir.

Gummy Smile’a sebep olan faktörler şunlardır;

•    Üst dudak kasının güçlü olması ve bunun üst dudağı olması gerekenden daha fazla yukarı çekmesi,

•        Üst çene kemiğinin dikey yönde çok fazla büyümesi,

•        Alt ve üst çenenin eşit açıda olmaması,

•         İnce üst dudak,

•        Öndeki üst dişlerin olması gerekenden daha kısa boyutlara sahip olması,

•        Bazı diş ve diş eti hastalıklarına bağlı inflamasyon,

•        Kullanılan bazı tansiyon ilaçlarının zamanla diş etlerinde büyümeye sebep olması.

 

Gummy Smile Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güzel bir gülümsemeyi bozan ve gülüş estetiği ihtiyacını artıran gummy smile tedavisi için bu duruma neden olan etken doğru tespit edilip ona yönelik tedavi yapılmalıdır. Aksi hâlde kalıcı bir tedavi sağlanamaz. Gummy smile (diş eti gülüşü) rahatsızlığının tedavisinde kullanılan yöntemler; dudak konumlandırma, gingivektomi (lazer ile diş etlerinin şekillendirilmesi), gingivoplasti, botoks uygulamarı ve iskeletsel problemi olan hastalarda ortodonti ve çene kemiğine yapılan cerrahi işlemler şeklindedir. Önemli olan hastalığın kaynağını doğru tespit etmek ve kişiye özel en uygun tedaviyi yapmaktır.

 

Botoks Uygulaması ile Gummy Smile Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üst dudak hattı üzerinde bulunan belirli noktalara, ince uçlu iğneler ile botulinum toksin enjeksiyonu yapılarak, mevcut diş eti seviyesinin görünürlüğüne müdahale edilir. Gummy smile tedavisinde uygulanan botoksun yan etkileri yoktur. Güvenilirliğine dair örnek vermek gerekecek olursa botoks uygulaması 35 yıl boyunca nörolojik hastalıkların tedavisinde, 25 yıl boyunca da cilt kırışıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama öncesinde, ilgili bölgeye anestezik krem sürüleceği için herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem süresi beş dakika kadardır ve günlük yaşama hemen dönülebilmektedir. Bu uygulamada kontrol süresi 15 gündür.

Dudak Konumlandırma (Lip repositioning) Nedir, Nasıl Yapılır?

 

     Dudak konumlandırma işlemi; diş etlerinin gereğinden fazla görünmesi durumunda, bunu düzeltebilmek amacıyla yapılan müdahaleye verilen isimdir. Dudağı yeniden konumlandırma ameliyatı; basit bir teknikle, gülümsendiğinde dudağın çok fazla yukarı çıkmasını engeller. Dudak altından küçük bir bant diş eti dokusu çıkarılır, daha sonra diş eti dokusu daha düşük bir pozisyona dikilir. Bölge iyileştiğinde iz kalmaz. Böylece gülümsendiğinde diş etleri çok fazla görünmez.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak genç yaşta çekilmeler de görülebilir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş kaybı riski ortaya çıkabilir. Bu durum çok fazla ilerlemeden diş eti hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi öncelikle dişte hassasiyet ile belirti vermektedir. Çekilme ilerledikçe gözle görülür şekilde diş boyu uzar ve dişte sallanma başlar. Bununla birlikte diş etlerinde diş fırçalama esnasında, elma gibi sert yiyecekler yenildiğinde ya da normal zamanlarda kanama görülmesi, diş eti ağrısı, dişler arasında sonradan ortaya çıkan boşluklar oluşması, soğuk- sıcak ya da ileri vakalarda nefes alıp verirken bile hissedilen sızı ve diş eti hassasiyeti, diş etinde morarma ya da kızarma, diş eti şişmesi veya diş etinde kabarıklık, diş eti çekilmesinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Diş Etleri Neden Çekilir?

Diş eti çekilmesine neden olan faktörler şu şekildedir;

•   Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak,

•   Dişleri, diş etini ters yönde ve şiddetli bir şekilde fırçalamak,

•   Dişlerde şiddetli düzeyde çapraşıklık,

•   Hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşları ve bakteri plağı,

•   Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı gibi şiddetli sistematik hastalıklar,

•   Diş eti hastalıklarının gelişmesine neden olan sigara kullanımı,

•   Hatalı yapılmış kaplama ve dolgular,

•   Genetik yatkınlık,

•   Yaşlılık,

•   Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak,

•   Diş eti iltihabı, diş etinde ortaya çıkan dejeneratif değişimler,

•   Kötü beslenme sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması,

•   Kalp ilaçları, antidepresan ve doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanılması,

•   Hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişiklikler.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide öncelikle dişlerin çevresindeki tüm diş taşları özel aletlerle ve ultrasonik cihazlarla temizlenir ve diş yüzeylerine parlatma (polisaj) işlemi yapılır. Hafif çekilmelerde diş taşı temizliği yeterli olurken ileri diş eti çekilmelerinde damaktan graft adını verdiğimiz parça alınarak çekilen bölgeye dikilir. Diş eti çekilmelerinin tedavisinde çok fazla yöntem olmasına rağmen benim de en sık tercih etiğim ve neredeyse tüm ileri seviye çekilmelerde uyguladığım teknik tünel yöntemidir. Bu yöntemde çekilen bölgede kesi olmadan damaktan alına parça, doku altına dikilerek estetik bir şekilde diş eti tedavileri yapılabilmektedir.

Kimler Diş Eti Çekilmesi Riski Altındadır?

Diyabet gibi sistematik hastalıklar, yaşlılık, hormonal değişimler, stres, diş sıkma/gıcırdatma gibi durumlar diş eti çekilmesi riskine neden olur. Ailede diş eti çekilmesi öyküsü varsa dikkatli olunmalıdır. Çünkü genetik, diş eti çekilmesinde önemli bir faktördür.

 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Ağız ve diş sağlığı için her altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Diş ve diş eti bakımı için düzenli fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Diş fırçası doğru bir şekilde kullanılmalı ve doğru teknikle fırçalanmalıdır. Çok sert olmayan kıllara sahip diş fırçası kullanılmalıdır. Diş hekimi tarafından düzenli aralıklarla diş taşı temizliği yapılmalıdır. Yaşlılıkla birlikte yaşanan diş ve doku kayıplarının önceden tespit edilmesi sağlanıp gerekli önlemler alınmalıdır. Sigara kullanımı bırakılmalıdır. Sağlıklı ve yeterli düzeyde beslenmeye dikkat edilmelidir. Stresten olabildiğince uzak durulmalıdır.

bottom of page