top of page

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Periodontoloji Nedir?

Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların anatomi, fizyoloji ve histolojisini inceleyen; bu dokularda meydana gelen hastalıkları araştıran, bu hastalıkların tedavisini ve tedavi sonucu elde edilen sağlığın devamlılığını sağlayan bilim dalıdır.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Görünür?

Gül kurusu, pembe renktedir. Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur. Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür. Fırçalarken kanamaz. Ağrı ve şişlik gözlenmez. Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Bu hastalığın nedeni diş taşı (tartar) ve yoğun plaktır. Eğer diş eti kanaması şikâyetiniz varsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması, diş eti hastalığının en önemli belirtisidir. Toplumda görülen yaygın diş problemleri arasında diş eti kanamaları önemli bir yer tutar. Basit dişeti iltihabından (gingivitis) kaynaklanacağı gibi altta yatan sistemik bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir. Diş eti kanamaları hastaları hekime yönlendiren sebeplerden bir tanesidir. Sağlıklı diş etleri kanamaz. Bu nedenle diş eti kanaması sorunu yaşayanlar mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalı, bu sorunun nedenini öğrenmeli ve tedavi sürecine başlamalıdır.

3.png
Diş eti kanamasına neden olan hastalıklar nelerdir?

Diş eti kanamasına yol açan çok fazla rahatsızlık vardır. Bunların en sık görülenleri; diş eti ve diş kemiklerini etkileyen iltihaplardır. Yetişkinlerde gözlemlenen diş kayıplarının yüzde seksenine, diş eti ve çene kemiğini ilgilendiren iltihabi durumlar neden olur. En sık karşılaşılan diş eti hastalıkları gingivitis ve periodontitistir.

Gingivitis

Gingivitis, diş eti hastalığının başlangıcı olarak bilinir. Bu hastalığın varlığında diş etleri; kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüş durumdadır. Diş eti hastalığını yaşayıp yaşamadığınızı anlamanın en önemli bulgusu, diş fırçalama esnasında oluşan kanamadır. Tedavi edilmediği taktirde Periodontitis’e kadar ilerler ve diş ile diş etini destekleyen kemikte hasarlara yol açar. Tedavisi; diş taşı temizliği, doğru teknikle yeterli süre fırçalama, diş ipi uygulamalarıyla kısa sürede yapılabilmektedir. 

4.png

Periodontotits

Diş eti hastalıklarının ilerlemiş halidir. Dişlere destek olan diğer dokularla birlikte, dişi destekleyen kemik de hasar görmüştür. Diş ile diş eti arasında kemik kaybına bağlı olarak cepler oluşur ve bu cepteki bakteriler hızla ürer. Çünkü bu alan temizlenemeyen, küçük bir alandır. Hastalığın ilerlemesiyle, dişler sallanabilir ve tedavi edilmediği taktirde diş kayıpları oluşabilir. Periodontal rahatsızlıklar, gözle görülür bulgular ortaya koymadan, hastada herhangi bir ağrı şikâyeti oluşturmadan ilerleyebilir. Erken tanı ve tedavi yapıldığında kaybedilen dokular tekrar kazandırılabilmekte, ilerlemiş seviyelerde etken ortadan kaldırılarak tedavinin ilerlemesi durdurulmaktadır. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir ve mutlaka bir dişeti hastalıkları uzmanı tarafından düzenli kontroller yapılmalıdır. Tedavilerde ise amaç, bu hastalıkların ilerlemesine sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu, hastalığın hangi aşamasında teşhis konduğuna göre değişir. Erken dönemlerde küretaj tedavisi yeterli olurken, geç dönemlerde flep tedavisi ya da fleple birlikte kemik tozu eklenmesi gerekebilir.

Diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak için gerçekleştirilen derin temizlik işlemidir. Diş etleri açılmadan ve dikiş atılmadan yapılan işlemdir. Bu işlem, genelde normal diş taşı temizliğiyle karıştırılır. Burada yapılan işlem diş yüzeyinin temizliği değil diş etiyle kemik arasında kalan diş köküne doğru ilerlemeye başlamış, 4-6 mm derindeki enfeksiyonun temizlenmesidir. Bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve tedaviye öyle başlanır. Tedavinin süresi etkilenen diş sayısına göre iki ile dört seans arasında değişir.

Küretaj Tedavisi

5.png

Flap Tedavisi  

Flap operasyonu yapılırken diş eti açılır, iltihaba neden olan cepler elimine edilir, kemik düzensizlikleri giderilir. Gerekliyse kemikte oluşmuş kayıplar kemik tozları ve membranlar gibi biyomateryaller ile giderilir. Enfekte dokuların tamamen temizlenmesi ve diş kaybının giderilmesiyle birlikte diş eti tekrar kapatılır ve tedavi noktalanır. Tedavi sonrası düzenli kontrollerle ilk iki hafta içerisinde iyileşme gözlemlenir. Flap operasyonu fiyatlarıysa diş eti ve kemikte meydana gelmiş hastalığın boyutuna göre belirlenir. Kemik tozu kullanılacak durumlarda, kemik tozu fiyatları da tedavi ücreti üzerinde etkili olacaktır.

6.png

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yalnızca diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık diş eti kanamasına neden olabilir. En yaygın görünen diş eti kanaması nedenleri şunlardır:

  • Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Zamanla diş etinde meydana gelen plakların temizlenmemesi nedeniyle oluşur ve oluşan plaklar bakterilerin üremesine yol açar. Bu durum diş etlerinde kanamayla sonuçlanır.

  • Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kanın pıhtılaşmasını güçleştireceğinden diş etinde kanamayı kolaylaştıracaktır.

  • Gebelik durumları sırasında değişen hormonal aktiviteler diş eti hassasiyetine yol açabilir. Diş etlerinde kan akışının artmasına bağlı olarak diş bakımı sırasında kanamalar meydana gelebilir. 

  • Ağız bakımına yeterince özen göstermemek diş eti hastalıklarının ve dolayısıyla diş eti kanamalarının başlıca nedenidir. Ağız sağlığı ancak düzenli günlük ağız bakımı ile sağlanabilir. Bu nedenle günlük en az iki kez dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve dil temizlenmelidir.

  • Stres birçok hastalığa yol açtığı gibi ağız hastalıklarına da zemin hazırlayabilir. Stres, damar sağlığının bozulmasına ve bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da ağız sağlığı bozulabilir ve diş eti kanamaları meydana gelebilir.

  • Diyabet veya şeker hastalığında diş etleri normal doku özelliklerini kaybederek kanamaya yatkın hale gelir.

  • Vitamin eksiklikleri; özellikle C ve K vitaminlerinin eksikliklerinde diş etleri zarar gördüğünden diş eti kanaması için risk faktörüdür. C vitamini dişlerin bağlantı dokuları, çene kemikleri ve diş eti sağlığında vazgeçilmezdir. K vitamini eksikliğinde ise kanama bozukluğu gelişir.

  • Beslenme alışkanlıkları, diş ve diş etlerine zarar verecek özellikteki kabuklu veya sert gıdaların yanlış tüketilmesi gibi etkenler de diş eti kanamalarına neden olabilir.

  • Lösemi gibi kan hastalıklarında trombosit sayısı ciddi oranda düşerek kanamaya neden olabilir.

  • Karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar kanama bozukluğu oluşturur.

Eğer siz de diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir diş eti hastalıkları uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız. Böylece ileride diş kaybına kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçebilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabının oluşmasını engellemek için ağız, diş temizliğinin yanı sıra dil temizliğine dikkat edilmeli, bununla birlikte mutlaka altı ayda bir diş kontrolüne gidilmelidir. Çok dikkat edilse dahi dişlerin pozisyonu gereği ağız içerisinde temizlenemeyen alanlar kalabilmektedir. Bu alanların temizliği için profesyonel temizlik gerekir.

Diş Eti Kanaması veya Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Plağa bağlı diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için var olan plağın ve diş taşlarının uzaklaştırılması gerekmektedir. Sertleşerek biriken diş taşına dönüşmüş dental plak ancak diş hekimi tarafından yapılan profesyonel temizlikle giderilir. Eğer diş eti hastalığı ileri bir evredeyse (periodontitis), hastalıklı olan diş eti cepleri ve diş etindeki enfeksiyonu tedavi etmek için diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi işlemi uygulanması gerekir. Diş taşlarını temizlemek için bazen lazer tedavisi de uygulanabilir.

Diş eti cepleri 5 mm'den daha derinse ve yapılan cerrahisiz tedaviden sonra iyileşme gözlenmediyse periodontal ceplerin derinliğini azaltmak ve kaybolan kemik dokusunu şekillendirmek için diş eti flap operasyonu (diş eti ameliyatı) yapılması gerekebilir. Bazı durumlarda kaybolan kemik dokusunu yerine koyabilmek için flap ile birlikte kemik tozu da eklenebilmektedir.

Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi, hastalığın hangi evresinde hekime başvurulduğuna göre değişir. Başlangıç safhasında teşhis edilen hastalıklar tek seansta tedavi edilirken, ileri evrelerde başvuran hastalarda tedavinin ne kadar süreceği, hastalığın ne kadar ilerlediğine ve hastanın tedavi süresince oral hijyen işlemlerine ne kadar dikkat ettiğine göre değişmektedir.

Diş Taşı Temizliği Yaptırmazsam Olur Mu?

Diş eti sağlığı ve ağız hijyeni için diş taşı temizliği düzenli olarak yaptırılmalıdır. Aksi taktirde diş eti hastalığı, dişi çene kemiğine bağlayan liflere ve çene kemiğine zarar vererek diş kayıplarına kadar giden, geri dönüşü olmayan bir yola girer.

Diş Taşı Temizletmek Ağrılı Bir İşlem Mi?

Diş taşı temizletmek ağrılı bir işlem değildir. Kliniğime diş taşı temizletmek için gelen hastalarımın en az yüzde doksanının tedavisi, anesteziye (uyuşturmadan) ihtiyaç duyulmadan yapılmaktadır. Anestezi uyguladığım hastalarım da çoğunlukla aşırı diş hassasiyeti olanlardır.

Diş Temizletmek Dişlerime Zarar Verir Mi?

Toplumumuzda yaygın olarak görülen bir inanışın aksine temizliği yapılmayan dişler etrafında biriken diş taşları; diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, kemik kaybı ve diş kaybına neden olmaktadır.

Diş Etleri Kanadığı için Fırçalamaya Korkanlar Ne Yapmalı?

Çok sık karşılaşılan durumlardan biri de hastaların diş etleri kanadığı için fırçalamayı bırakmalarıdır. Fırçalamayı bıraktıkları için kanama artar ve bu kısır döngü, bu şekilde devam eder. Böyle bir durumda diş eti hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve tedavi sonrası düzenli olarak temizlik işlemleri yerine getirilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Yaptırılmalı?

Bu sorunun cevabı her hasta için farklıdır. Bazı hastalarda vücut tarafından yoğun şekilde diş taşı oluşturulmaktadır. Bu nedenle diş taşı temizliği kişiden kişiye üç ay ile bir yıl arasında değişmektedir.

bottom of page