ZeOs Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Diş Beyazlatma
Estetik bir gülüş; sağlık, başarı, güç ve güzellik gibi birçok olumlu değeri yansıtır. Estetik bir gülüş elde edilebilmesi için de beyaz dişlere sahip olmak gerekir. Bu nedenle beyaz dişler özgüven ve estetik görünüm açısından önemli bir yer tutar. Genetik nedenlerle ya da antibiyotik kullanımı, aşırı sigara, çay ve kahve tüketimi sonrası diş temizliğine dikkat edilmemesi durumunda renk değişiklikleri olmakta ve bu estetik görünüm bozulmaktadır. Dişlerde oluşan bu renklenmeler ofis ve ev ortamında gerçekleştirilen farklı diş beyazlatma yöntemleriyle beyazlatılabilir. Size en uygun beyazlatma yöntemini ise diş hekiminize danışabilir ve rutin muayeneleriniz sonrasında size uygun olan yöntemi birlikte belirleyebilirsiniz.
Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliği işlemi sonrası yapılan polisaj işleminden oldukça farklıdır. Diş beyazlatma işleminde dişin renk tonu 3-5 tona (kullanılan cihazın gücüne göre) kadar açılabilmektedir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Diş beyazlatma (Bleaching); çeşitli nedenlerle dişlerin yüzeysel ve derin tabaklarında oluşan renklerin özel beyazlatma jeller ve mavi ışık kullanılarak çıkartılıp daha beyaz hâle getirilmesi işlemidir.
Dişin Renklenme Sebepleri Nelerdir?
-
Genetik rahatsızlıklara bağlı olarak dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar,
-
İçilen sularda yoğun flor alımına bağlı oluşan renklenmeler,
-
Bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan bazı antibiyotikler,
-
Kanal tedavisine bağlı oluşan renklenmeler,
-
Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi,
-
Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenmeler.
Dişin Renklenme Sebepleri Nelerdir?
-
Genetik rahatsızlıklara bağlı olarak dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar,
-
İçilen sularda yoğun flor alımına bağlı oluşan renklenmeler,
-
Bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan bazı antibiyotikler,
-
Kanal tedavisine bağlı oluşan renklenmeler,
-
Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi,
-
Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenmeler.
Kaç Çeşit Diş Beyazlatma Yöntemi Vardır?
Diş beyazlatma tedavisinin 4 farklı yöntem bulunmaktadır.
-
Ofis tipi diş beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma)
-
Ev tipi diş beyazlatma (Home Bleaching)
-
Kombine diş beyazlatma (Ev + ofis tipi beyazlatma)
-
Tek diş beyazlatma (İnternal Bleaching)
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma Bleaching)
Klinikte uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Hekim tarafından uygulanır. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Ofis tipi beyazlatma tüm beyazlatma sistemleri içerisinde en etkili yöntemdir. Diş beyazlatma işleminden önce daha etkili bir sonuç alabilmek için beyazlatma öncesi diş taşı temizliği ve polisaj (dişin en üst katmanındaki lekelerin çıkarılması) yapılması gerekmektedir. Diş taşı temizliğinden sonra hastanın ağız içi fotoğrafları alınır. Diş rengi tespit edilir. Tedavi sonrasında dişlerin ne kadar beyazladığının belirlenebilmesi için önemlidir.
İşlem öncesi beyazlatma ajanının diş etlerine zarar vermemesi için koruyucu bir bariyer ile diş etleri kapatılır ve sonrasında beyazlatma jeli dişlere uygulanır. Yaklaşık olarak 15 dakikalık periyotlarla jel ışınlanarak aktive edilir. İki veya üç kez dişlere beyazlatma jeli uygulanır ve ışınlanır. Beyazlatma işleminde önemli olan beyazlatma cihazının gücüdür. Uygun cihazlar ile tek seansta 45 dakika içinde istenilen beyazlığa ulaşılır. Beyazlatma işleminden sonra bir hafta boyunca renklendirici gıdalardan (çay, kahve, şarap vb.) uzak durulması ve sigara kullanımının en aza indirilmesi beyazlatma işleminin ömrünü uzatmaktadır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Beyazlatma jelleri aracılığıyla evde dişin renginin açılması işlemine ev tipi beyazlatma adı verilir. Evde diş beyazlatma (Home Bleaching); işleminde ilk önce hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınır sonra da plak hazırlanır. Hastaya plaklar içine koyması için ofis tipine nazaran daha düşük oranda beyazlatma ajanlarını içeren tüpler verilerek dişlerine nasıl uygulayacağı hekim tarafından anlatılır. Hasta, beyazlatma plaklarını diş hekiminin önerisine göre gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca 8-10 gün boyunca uygulamalıdır.
Uygulama süresi dişin rengine ve beyazlatma ajanının gücüne göre değişmektedir.
Kombine Diş Beyazlatma (Ev + Ofis tipi beyazlatma)
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Tek Diş Beyazlatma (İnternal Bleaching) Nedir?
Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.
Benim İçin Hangi Tip Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemi Uygundur?
Dişlerinizin koyuluk durumuna göre yapılacak yönteme karar verilir. Eğer dişlerinizin birkaç ton açılmasını istiyorsanız sadece ev tipi beyazlatma yeterliyken, üç ton ve üzeri beyazlatma gereken durumlarda ofis tipi beyazlatma ya da kombine diş beyazlatma yapılması gerekecektir. Size uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmeniz için mutlaka muayene olmanız gerekir.
Diş Beyazlatmadan (Bleaching) Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Beyazlatma sonrası ilk hafta beyazlatılan dişler renklendirici gıdalara karsı çok hassastır ve bu 7 günlük süre boyunca çay, kahve, şarap, çikolata, çilek, vişne, ketçap, salça gibi renkli; kola gibi asitli sıvılar ve tütün mamullerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir.
Dişlerin Beyazlaması (Bleaching) Ne Kadar Sürer?
Kullanılan cihazın etkinliği beyazlatma süresince oldukça önemlidir. Kliniğimizde tek seansta (45 dakika) istenilen sonuca ulaşabilmektedir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Güvenli Midir, Yoksa Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş beyazlatma işlemi doğru ürün, uygun doz ve ideal sürelerde uygulandığı taktirde dişlere zarar vermemektedir. Sadece dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olmaktadır ve birkaç gün içerisinde azalarak geçer. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Beyazlatma (Bleaching) işlemi bu konuda tecrübe sahibi olan hekimler tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde uygun olmayan doz ve sürede yapılması halinde dişin mine tabakasına kalıcı hasarlar verilebilir. Dişlerin beyazlatılması için dişin rengine göre farklı konsantrasyonda ilaçlar da kullanılmaktadır. Bunların da nasıl ve ne kadar kullanılacağına mutlaka diş hekimi karar vermelidir.
İçten Beyazlatmanın Dişe Bir Zararı Var Mıdır?
Kanal dolgusu ve beyazlatma ajanı uygulandıktan sonra yapılan dolgu sızdırmasız ise dişe bir zararı yoktur.
Diş Beyazlatma İşlemi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Diş beyazlatma işlemi dişlerinin renginden memnun olmayan hastalarımızda güvenle kullanılır.
Diş Beyazlatma İşlemini Yaptırmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Diş beyazlatma işlemi yapılabilmesi için hastanın en az 18 yaşında olması gerekmektedir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) ile Ne Kadar Sürede Dişlerim Beyazlar?
Farklı yöntemler ve ürünler kullanılarak yapılabilen diş beyazlatma, gerçekleştirilen işlemlerin niteliğine göre farklı sürelerde sonuçlanabilmektedir. Kendi kliniğimizde ofis tipi diş beyazlatma ile 45 dakika içinde istenilen sonuca ulaşılabilmektedir.
Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?
Beyazlatma sonrasında beyazlık zamanla azalmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir. Beyazlatma sonrası ilk on gün renklendirici gıdalardan uzak durulur ve oral hijyen işlemlerine dikkat edilirse üç yıla kadar diş beyazlığını koruyabilmektedir.
Dişlerimde Hassasiyet Mevcut yine de Beyazlatma Yaptırabilir Miyim?
Hassasiyetin nedeni tespit edilip tedavi edildikten sonra beyazlatma yaptırabilirsiniz.
Doğal ya da Doğal Olmayan Alternatif Yollarla Diş Beyazlatma İşlemlerinin Zararları Nelerdir?
Çamaşır suyu ile diş beyazlatma, sirkeyle diş beyazlatma, kezzapla diş beyazlatma karbonat ile diş beyazlatma, siyanürle diş beyazlatma, zerdeçal ile diş beyazlatma, hindistancevizi yağı ile diş beyazlatma, çilek ile diş beyazlatma, alüminyum folyo ile diş beyazlatma, limon ile diş beyazlatma, ceviz kabuğu ile diş beyazlatma vb onlarca yöntemin dişleri beyazlattığı internette ve gazete köşelerinde yayınlanmaktadır. Bir kısmı hiçbir işe yaramamakta bir kısmıysa beyazlatmakta, fakat diş minesinde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakmaktadır.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Diş Etlerine Zarar Verir mi?
Beyazlatma işleminden önce diş eti bariyeri diş etlerini korumak için kullanılmaktadır. Yetersiz ya da eksik diş eti bariyeri kullanılması durumunda beyazlatıcı ajan, diş etleri ile temasa geçerse diş etlerine zarar verebilir. Diş etleri birkaç gün içinde kendini yenileyecektir, kalıcı bir hasar oluşmaz.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diş hekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatma jelinin miktarını uygulamamaktır. Az uygulandığında beyazlatma istenen seviyede olmazken çok uygulandığı zaman plaktan taşan beyazlatma ajanı diş etlerine taşarak yakabilmektedir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Hangi Durumlarda Uygulanamaz?
Büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere, ileri seviyede diş eti iltihabı olanlara, gebelere ve emziren annelere diş beyazlatma işleminin uygulanması önerilmez.
Diş Beyazlatma Güvenli Midir?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin, uygun doz ve uygun ürün kullanılmak şartıyla herhangi bir zararı yoktur.