top of page

İmplant Tedavisi

Dental (diş) İmplant Nedir?
İmplant; çene kemiğine yerleştirilen, genelde titanyum malzemeden üretilmiş yapay diş kökleridir. Bu diş kökleri, protezlere destek amacıyla kullanılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen vidalardır. Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı diş etlerine sahip ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan hastalar için kaybedilen dişin yerine implant uygulaması, diş hekimlerinin ilk tercihidir. Bazı hastalarda kemik kaybının fazla olması ve çene kemiği, implant yerleşimi için uygun olmayabilir. Böyle durumlarda ileri tıbbi uygulamalarla implant yerleştirilmesi için kemik ekimi yapılabilmektedir. İmplantlar, tek diş eksikliği olanlarda uygulanabildiği gibi tüm dişlerini kaybetmiş kişilere de uygulanabilmektedir. Bu tedaviler uzman diş doktorları tarafından steril bir ortamda, steril malzemeler kullanılarak uygulanmalıdır.

1.png

Dental İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastanın panaromik diş filmleri çekilir. Gerekli durumlarda 3 boyutlu tomografi alınır. Bu sayede ağızda bulunan dişlerin sinir uçları, dişin çene kemiğindeki konumu gibi önemli bilgiler elde edilir. Yapılacak olan implantın çap ve boyu seçildikten sonra implant uygulanacak bölge, hastalarımızın ağrı duymaması için lokal anestezi ile uyuşturulur. Genellikle diş çekimi için yaptığımız anestezi miktarı yeterli olmaktadır. Anestezi sonrası diş eti kaldırılır, sonrasında çene kemiğine implantın girebilmesi amacıyla küçük bir yuva açılır.

Çene kemiğine açılmış olan yuvaya implant vidalanarak sabitlenir ve sonrasında implantın kemikleşebilmesi ve yapılan bölgenin iyileşme süresinin hızlanması amacıyla implant üstüne koruyucu bir kapak vida ile yerleştirilir. Açılan diş eti dikiş ile kapatılır. Sonrasında iki-üç aylık bir iyileşme süreci tanınır. Bekleme süresi bittikten sonra ölçü alınır ve dental implant üstüne zirkonyum, emax press ya da porselenden üretilen dişler yapılır.

2.png
3.png

Çene kemiğine açılmış olan yuvaya implant vidalanarak sabitlenir ve sonrasında implantın kemikleşebilmesi ve yapılan bölgenin iyileşme süresinin hızlanması amacıyla implant üstüne koruyucu bir kapak vida ile yerleştirilir. Açılan diş eti dikiş ile kapatılır. Sonrasında iki-üç aylık bir iyileşme süreci tanınır. Bekleme süresi bittikten sonra ölçü alınır ve dental implant üstüne zirkonyum, emax press ya da porselenden üretilen dişler yapılır.

İmplant Yaptırmak Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavileri sanılanın aksine çok kısa sürmektedir. Tedavinin ilk aşaması yaklaşık 10-15 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Her implantın yerleştirilme süresi üç-dört dakika gibi bir süredir. Önce implantlar çene kemiğine yerleştirilmekte ve sonrasında yaklaşık iki ile üç ay arasında bir süre implantların çene kemiğine kaynaması beklenmektedir.

İmplant Yerleştirilirken Acı Duyar mıyım?

İmplant uygulaması öncesi bölge uyuşturulduğu için operasyon sırasında herhangi bir ağrı duyulmamaktadır. Uyuşukluk geçtikten sonra hekiminizin size önerdiği ağrı kesicileri aldığınız taktirde operasyon sonrasını da çok rahat atlatmış olursunuz. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir.

4.png
5.png

Dental İmplant Operasyonu Sonrasında Yüzüm Çok Şişer mi?

İşlem öncesinde ve sonrasında hekim tavsiyelerine uyulduğu sürece süreç kolay atlatılır. Kemik kalınlığı ve genişliği yeterli olduğu durumlarda özellikle dikişsiz (flap kaldırmadan), diş eti açılmadan yapılan implant operasyonları sonrası şişlik ve ağrı oluşmaz ya da minimaldir. Diş eti kaldırılarak yapılan (dikişli) implant uygulamalarından sonra yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri olabilir. İlk gün buz uygulaması şişliği azaltır, şiddetli ağrılar görülmez. Doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.

İmplant Tedavisinden Çok Korkuyorum, Nasıl Yaptırabilirim?

İmplant tedavileri sanılanın aksine çok kısa sürede ve ağrısız bir şekilde uygulanabilen tedavilerdir. Fakat hastalar işlem öncesi implant operasyonu videoları izledikleri zaman operasyondan korkabilmektedirler. Çok korkan ve operasyondaki sesleri bile duymak istemeyen hastalarda sedasyonla ya da genel anestezi altında da implant uygulaması ağrısız, acısız bir şekilde yapılabilir. Böylece hastalarımız anestezi etkisinden kurtulduğunda herhangi bir işlem yapıldığının bile farkına varmazlar.

6.png

Kimlere İmplant Tedavisi Uygulanabilir?

İmplant tedavisi, hemen her yaştan kişiye uygulanabilmekle birlikte implant yapılacak hastaların çene gelişimini tamamlamış olması çok önemlidir. Kadınlar için: en az 18 yaş ve erkekler için: en az 20 yaş gerekir. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların varlığında eğer bu hastalıklar kontrol altında ise implant tedavileri başarılı bir şekilde uygulanabilir. Hareketli ya da sabit protez kullanan hastalarda implant tedavisi, protezlerin sabitlenmesi amacıyla kullanılabilmektedir. Çeşitli nedenlerle dişlerini kaybetmiş (çürük, travma, dişler etrafında aşırı kemik kaybı vs) her hastaya implant uygulanabilir. Bazı durumlarda kemiğin miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz. Eğer kemik kaybı fazla ise ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir. İmplant tedavisinde sigara tüketimi, tedavinin başarısını düşüren faktörlerden olmasına rağmen implant yapımı için engel teşkil etmez.

Kimlere İmplant Tedavisi Yapılamaz?

Kontrol altında olmayan, önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Hamilelerde ve 18 yaş altındaki bireyler implant yapmak için uygun değildirler.

Sigara İçenler İmplant Yaptırabilir mi?

Yapılan bilimsel çalışmalarda günde 10 taneden fazla sigara kullanımının implant ile kemik kaynamasını olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Sigara kullanamayan bireylerde implant başarı oranı %98 iken sigara içen bireylerde bu oran sigara kullanım sıklığına bağlı olarak düşmektedir.

7.png

İmplant Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  1. İmplant uygulanan alana yerleştirilen tamponlar 30 dk süresince ısırılmalıdır. 30 dk sonunda kanama durmuş ise atılabilir. Kanama sürüyor ise yeni temiz bir tampon yarım saat kadar daha ısırılır. Kanama daha uzun sürerse hekiminize başvurunuz.

  2. İmplant uygulaması ardından uyuşukluk geçene kadar hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

  3. İmplant operasyonunu takiben sigara kullanımına iyileşme gerçekleşene kadar ara verilmeli ya da günde 5-6 adete kadar düşürülmelidir. Sigara, yara bölgesini irrite eder ve iyileşmeyi geciktirip başka risklere yol açabilir. Aşırı sigara içen hastalar için yara bölgesindeki dikişlerin kapanması oldukça güçleşir.

  4. İmplant operasyonundan sonra ödemler oluşabilir. Bu oldukça doğaldır. Operasyon alanının üzerine aralıklı olarak buz kompresi yapmak faydalı olacaktır. İlk 72 saatin sonunda ödem yani şişlik git gide azalır.

  5. Ameliyat edilmeyen alanlara normal fırçalama işlemleri uygulanabilir. Operasyon bölgesindeki dişler ise dikişlere ve dişetine dokunulmadan fırçalanmalıdır. Yaklaşık olarak ameliyattan iki gün sonra diş hekiminizin tavsiye ettiği gargara ile günde iki defa sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapmanız gerekir.

    Hekimin tavsiyeleri ve önerileri dikkatlice dinlenmeli ve uygulanmalıdır.

Diş Çekimiyle Aynı Anda İmplant Yapılır mı?

Uyguladığım implantların neredeyse yüzde seksenini diş çekimiyle aynı anda uygulamaktayım. Burada önemli olan diş kökünde aktif bir enfeksiyon olmaması ve çekim sonrası kalan kemiğin; implantı sabitlenmeye elverişli olmasıdır. Aynı anda implant yapılmasının avantajı tek operasyonda işlemin bitmesidir. Çekim boşluğundan implant yapıldığı için diş eti açılmamakta ve dikiş atılmamaktadır. Böylece operasyon sonrası hasta için daha konforlu olmaktadır.

8.png

İmplant Yaptırdıktan Sonra Dişsiz Kalır Mıyım?

İmplant operasyonu sonrasında erken protez yapımına elverişli değilse yapılan geçici dişlerle implantın kemik bağlantısı gerçekleşene kadarki süreçte hastalarımızın kullanmaları için aynı gün geçici protezler üretiyoruz.

 

İmplant Yapıldıktan Sonrası Dişlerin Yapılması Ne Kadar Sürer?

İmplant yapıldıktan sonra implantın kemiğe bağlantı gücünü ölçer, bu değer yüksek çıktığı taktirde aynı gün içerisinde hastamıza dişini teslim ederiz. Eğer bu değer, aynı gün protez yapmamıza elverişli değilse, üç ay implant-kemik bağlantısının tamamlanması için bekleriz. Üç ayın sonunda protez işlemine geçeriz. Protez yapım aşaması 5-7 gün kadar sürmektedir. Çene kemiğinin yetersiz olup ilave kemik artırma işlemlerinin yapıldığı durumlarda implantın kemiğe kaynaması için altıncı aya kadar bekleriz.

İmplant Hangi Malzemeden Yapılır?

Genel olarak implant materyali titanyumdan yapılır. Titanyum-zirkonyum karışımı ve ful zirkonyumdan üretilen implantlar da mevcuttur. İmplantlar ağız sıvılarından etkilenmez ve ağız içerisinde oluşacak kuvvetlere dayanacak şekilde planlanmıştır.

İmplantın Avantajları Nelerdir?

İmplantlar, diş eksikliğini tedavi etmek için geleneksel köprü protezlerin yerine kullanılabilir. Geleneksel köprü protezlerde kayıp dişin önündeki ve arkasındaki dişler küçültülür. Bu da sağlıklı diş dokularının kesilmesine neden olur. İmplant uygulamalarında, dişlerin kesilmesi önlenir. Dolayısıyla implant; komşu dişlerin mine tabakasının korunmasını sağlar, komşu dişlerin ömrü uzamış olur.

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

Çene kemiğine tamamen kaynamış ve üzerine uygun bir protez yapılmış bir diş implantının ömrü, hastanın düzenli kontrollere gelmesi ve iyi ağız bakımıyla orantılı olarak hayat boyu kullanılabilmektedir.

implants.jpg

İmplant Yapıldıktan Sonra Hemen Diş Takılır mı?
Yeterli kemik uzunluğu, genişliği ve yoğunluğuna sahip olan hasalarımıza uygun implant modelleri ile implantla aynı gün içerisinde geçici ve kalıcı dişler uygulayabilmekteyiz. Aynı gün diş yapabilmemiz için implant uyguladıktan sonra implantın kemiğe bağlantı gücünü ölçüyoruz bu değer yüksek çıktığı taktirde aynı gün içerisinde hastamıza dişini teslim ediyoruz.

11.png

Dikişsiz (Flapless Surgery) İmplant Yapılabilir mi?

İmplantlar dişetinin altında diş kemiğine yerleştirilir. Bunun için dişeti tamamen açılabilirken yeterli kemik genişliğine sahip hastalarımızda diş eti kaldırmadan (flapless) sadece implantın yerleştirileceği bir boşluk açarak implantı o boşluktan yerleştiriyoruz. Bu işlem için cerrahi rehber plaklar hazırlıyoruz. Bu plaklar sayesinde implantları çene kemiği içerisinde istediğimiz pozisyonda olmasını sağlıyoruz.

12.png

Dikişsiz İmplantın Avantajları Nelerdir?

  • İmplant yerleştirme konumu iyi ayarlandığında estetik açıdan pozitif sonuç doğmaktadır.

  • İmplant bölgesi çok hızlı bir şekilde iyileşir.

  • Dikiş atılmaz.

  • Şişlik oluşmaz.

  • Enfeksiyon riski azdır.

  • Kısa sürede sosyal hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

  • İyileşme süresinin kısa olmasına bağlı olarak şeker hastaları tercih edebilir.

  • Operasyon sırasında ağrı ve acı hissi en aza indirgenmiş olur.

  • Cerrahi operasyon süresi kısadır.

  • Hastalarda yapılan takip sonucunda %100 başarı elde edilmektedir.

 

İmplantlarda Başarı Oranı Nedir?

Gelişen teknolojiye paralel olarak kullanılan yöntem ve malzemelerin de gelişmesiyle birlikte dental implantların başarı yüzdesine bakıldığında %98 oranında bir başarı sağladığı görülmektedir.

 

İmplant Markaları Arasındaki Farklar Nedir, Hangi İmplantı Tercih Etmeliyim?

İmplantlar arasındaki farklar implantların dizaynı ve yüzey özellikleri; çene kemiğiyle yaptığı bağlantıyı etkiler. Farklı implant sistemlerinde, farklı tipte yüzey pürüzlendirme teknikleri ve farklı dizaynlarda implantlar geliştirilmiştir. Ayrıca implantın üzerine protez yapmak için kullanılan bağlantı sistemleri de firmalar arasında farklılık göstermektedir.        İmplant seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, özelikle yabancı implant firmaları için firmanın Türkiye’de ne kadar süredir çalıştığıdır. İmplant yapıldıktan sonraki dönemlerde protezlerde herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında, firma hekime, gerekli parçaları temin edebilmelidir. İmplant ara parçalarını tedarik etmede firmanın ulaşılabilirliği de önemlidir. Örneğin x firmasının ürettiği bir implant markası hastaya uygulanıyor, daha sonra o firma ticari nedenlerden dolayı ülkemizden çekilme kararı alıyorsa implant ile protez arası bağlantı parçaları farklı olduğu için hastanın protezinde herhangi bir sorun olduğunda uygun parça olanağı için sağlıklı protezler yapılamamaktadır. Bu tarz problemler yaşamamak için 20-25 yıldır uygulanan markaları tercih ederek sertifikalı implant uygulamalarını yaptırabilirsiniz. Kullanılan ürünün uzun dönem sonuçlarını görmek açısından implant markasının ne kadar süredir uygulanıyor olduğunu bilmek de çok kıymetlidir.

İmplantlar Ömür Boyu Garantili Mi?

Kendi kliniğimde uyguladığım implantlar, uygulama sonrasında herhangi bir sebepten implant tutmaz veya düşer ise firma tarafından ücretsiz yenisi temin edilen markalardır.

14.png

İmplant Kanser Yapar mı?

Hastalarım tarafından genelde sorulan sorulardan biri implantın kanserojen olup olmadığı ya da “Çin’den gelen implantlar kanser yapıyormuş” gibi soru ve söylemlerdir. İmplantların çoğu titanyumdan üretilmektedir. Titanyum, biyo uyumlu yani vücudun kabul edebildiği bir maddedir. Ortopedide de kemik kırıklarının sabitlenmesinde de aynı madde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak diş implantının kanser oluşturduğuna dair bir veri bulunmamaktadır. 40 yılı askın süredir tüm dünyada diş eksikliğinde güvenle, ilk tercih edilen yöntemdir.

İmplant Fiyatları Ne Kadardır?

İmplant fiyatları, günümüzde en merak edilen konuların başında gelir. İmplant fiyatları yapılacak markaya göre değişiklik göstermektedir. Kliniğimizde uygulanan implantlarla ilgili fiyat bilgisi için iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

15.png

Dişlere İmplant Uygulamalarını Kimler Yapabilir?

Yurt dışında implant tedavileri, bu konuda eğitim almış çene cerrahisi uzmanları ve diş eti cerrahisi uzmanları (periodontolog) tarafından yapılmaktadır. Ülkemize gelecek olursak bu konuda herhangi bir kısıtlama olmadığı için eğitim alsın almasın herkes bir şekilde implant yapmaya çalışmaktadır ve hatta diş hekimi olmayan diş teknisyenleri ve implant tedarik eden firma yetkilileri bile gözünü karartıp implant yapmaya çalışmaktadır. Hastalar bu operasyonlar sonunda mağdur olmaktadır. Bu tedaviler, uzman diş doktorları tarafından steril bir ortamda steril malzemeler kullanılarak uygulanmalıdır.

bottom of page